20

فروردین

1404


12 فروردین 1404 12:11 0 کامنت

سال ۱۴۰۳ برای ایرانیان سالی پرماجرا و حساس بود و دومین ماه بهار کم کم میخواست رنگ و بوی طراوت را به ارمغان بیاورد که خبر سقوط هلی کوپتر رئیسجمهور در روزهای پایانی اردیبهشت، همه را شوکه کرد و انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری، نوید شروع تابستان سردی را میداد. چله تابستان امسال سردترین روز برای دولت تازه متولد شده گشت تا ترور اسماعیل هنیه اولین چالش بزرگ دکتر پزشکیان در مواجه با کشورهای منطقه، غرب و قدرتهای بزرگ باشد. از طرفی چندی از چینش کابینه وی و تلاطم سقوط هلی کوپتر رئیس جمهور و انتخابات زودهنگام و ترور هنیه نگذشته بود که خبر بهت آوری، برگهای پاییزی را زودتر از موعد بر زمین ریخت. سیدحسن نصرالله و سردار نیلفروشان از رهبران و فرماندهان اصلی محور مقاومت در میان ناباوری ناظران منطقهای و بین المللی مورد هدف قرار گرفتند. این پایان ماجرا نبود و تنها چند روز بعد، عملیات وعده صادق 2 ج.ا.ا در برابر این اقدام صورت گرفت. روزهای طوفانی پاییز امسال در نزدیکی چله پاییز هم ادامه داشت و رویارویی پینگ پنگی ایران و اسرائیل با حمله هوایی این رژیم به برخی نقاط حساس ایران به اوج خود رسید و تا همین لحظه در سطح قابل توجهی از تنش میان طرفین در جریان است.

از رویدادهای منطقهای و بینالمللی که بگذریم، در داخل ایران موضوعات مختلفی بهوقوع پیوست که یکی از مهمترین آنها در حوزهی اقتصادی و رفاه اجتماعی، ناترازی انرژی در کشور بود. هرچند اگر بحث ناترازی به میان بیاید، فقط نمیتوان در حوزه انرژی آن را تعریف کرد بلکه بودجه ناتراز و هزینههای جاری دولت در امورات اجرایی، چالش دیگری بود که در سال 1403 بیش از بقیه موارد به چشم میخورد. با این همه و با تاکید بر شعار سال 1402 و فرموده رهبری بر که بر رشد تولید و کنترل تورم، سقوط ارزش ریال، افزایش نرخ مواد اولیه، مالیات صعودی و نظایر آنها، توفیقی در این زمینه حاصل نشد و مردم روزهای پرخرج و کم درآمدی را در سالی که گذشت پیش رو گذاشتند. در این بین و در زمستان داغ امسال، گروهها وجناحهای سیاسی علیرغم شعارهای وفاق گونه، آن را در عمل برنیامدند و چه در رقابتهای درون حزبی و چه بینا حزبی، با هدف قراردادن برخی چهرهها و سوژهها اقدام به تسویه حسابهای سیاسی کردند. پر واضح است که چنین اقداماتی علاجی بر پیکر بیمار اقتصاد ایران نکرد و دردی از مردم رنج دیده نکاست و شاید جناحها بیشتر درصدد بودند با ضربات اینچنینی شکست های چند ماه اخیرشان را جبران کرده و جان تازه ای به حیات سیاسی خود بدمند.

اما اگر همه چیز امسال را سیاه و تاریک نبینیم، عضویت ایران در دو سازمان مهم شانگهای و بریکس، زنده بودن امید و حضور مردم در پای صندوقهای رای و برخورد با مسئولینِ مفسد اقتصادی و رانتی شاید خوشبینیهایی را برای برخی ناظران پدید آورد. در این بین یادمان نرود که در لابلای اخبار داخلی و خارجی رویدادهای مهمی نظیر؛ ترور فرماندهان مقاومت همچون یحیی سنوار، آتش بس میان اسرائیل و حماس و حزب الله، پیروزی ترامپ، تبادل گروگان های 7 اکتبر، ملاقات ترامپ و زلنسکی، استیضاح همتی و استعفای ظریف، نامه ترامپ و سخنرانی 18 اسفند رهبری از مهمترین آنها بود که هر یک به نوبهی خود از اهمیت ویژه ای برخوردار بود و با سرنوشت ایرانیان نیز گره خورده است.

در نهایت در سالی که گذشت، سیاست داخلی و بویژه سیاست خارجی ج.ا.ا تحت تاثیر بحرانهای نوظهور قرار داشت و به تبع آن مذاکرات هستهای ایران با سرعت محدودتری پیش رفت و از این رو سیاست امنیتی بینالمللی و منطقهای سایر ملل ابعاد جدیدی به خود گرفت.

در مجموع سال ۱۴۰۳ سالی پرچالش و پیچیده برای ایران و ایرانیان بود که انتظار تدابیر و برنامهریزیهای خاصی از سوی مسئولین در حوزههای مختلف می رفت. لکن سالی که گذشت، تجربه ای برای روزهای آینده خواهد بود و مردمِ مطالبه گر کماکان در انتظار تحقق وعده ها و بهبود کیفیت زندگی خواهند ماند. به امید روزهای خوب در سال نو.

 

نویسنده: سیدمحمود کمال آرا/ قائم مقام انجمن روابط بین‌الملل دانشگاه شهید بهشتی

img
دیدگاه ها (0)
img
خـبر فوری:

مرحله دوم فروش بلیت قطار از امروز آغاز می‌شود